Vrei sa inveti cum sa faci o shaorma la fel de gustoasa ca si cea servita in restaurantele fast food, dar la tine acasa?
E mai usor decat te-ai fi asteptat , iar cu cateva ingrediente simple, trucuri de baza si un cuptor, poti transforma bucataria ta intr-un adevarat fast food. Fie ca esti un bucatar experimentat sau un novice, vei gasi aceste sfaturi utile si usor de urmat. Iata cum sa faci cea mai buna shaorma de casa!
In primul rand, alege o carne shaorma potrivita. Cele mai populare optiuni sunt pieptul si pulpa de pui sau carne de vita, dar poti folosi si carne de miel.
Carnea de pui este mai suculenta si se va gati mult mai repede. Indiferent de ce alegi, asigura-te ca folosesti carne pentru shaorma care sa fie proaspata si de o calitate foarte buna.
Secretul aromei carnii sta in marinata si in condimentele sale. Iata o reteta simpla pentru marinata carnii de shaorma pentru care ai cu siguranta ingredientele in camara:
- 3 linguri de ulei de masline
- 2 linguri de iaurt grecesc
- 3 catei de usturoi, zdrobiti
- 1 lingurita de chimen macinat
- 1 lingurita de coriandru macinat
- 1 lingurita de paprika
- 1 lingurita de turmeric
- 1 lingurita de piper negru
- Sucul de la o jumatate de lamaie
- Sare dupa gust
Amesteca toate ingredientele intr-un bol mare si adauga carnea de shaorma. Asigura-te ca fiecare bucata de carne este bine acoperita de marinata. Acopera bolul cu folie de plastic si lasa carnea la marinat in frigider pentru cel putin 4 ore, de preferat peste noapte. Aroma baitului va patrunde in carne si ii va da acel gust autentic de shaorma.
Dupa ce carnea de shaorma a stat suficient timp la marinat, este momentul sa o gatesti. Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Intre timp, pregateste o tava de copt si tapeteaz-o cu hartie de copt astfel incat sa nu se lipeasca.
Poti aseza pur si simplu carnea in tava sau o poti face in forma de baton de carne de shaorma, asa cum vezi in restaurante – nu ai nevoie decat de o tepusa pentru frigarui.
Pune tava in cuptorul preincalzit si lasa carnea de shaorma sa se gateasca timp de 25-30 de minute, sau pana cand este bine patrunsa si are o crusta aurie.
Fii atent la timpul de gatire, deoarece carnea prea gatita poate deveni uscata. Daca nu esti sigur, poti folosi un termometru pentru carne – temperatura interna ar trebui sa fie de 75 de grade Celsius pentru pui.
Serveste carnea in lipii calde, cu legume proaspete (rosii, castraveti, ceapa rosie) si sosuri delicioase precum tahini, sos de iaurt cu usturoi, sos iute sau hummus. Poti adauga si muraturi, pentru o aroma acrisoara si pentru textura.
Pentru o shaorma gustoasa si suculenta, trebuie sa folosesti cele mai bune ingrediente, asa cum o fac si proprietarii restaurantelor care aleg batoanele de carne de shaorma de la Cinar Distribution.
E mai simplu decat te-ai fi asteptat sa faci cea mai buna shaorma – ce zici, te apuci de gatit?