Pensionare mai devreme cu doi ani pentru o nouă categorie de români
Guvernul României a adoptat recent un proiect de lege care permite pensionarea mai devreme cu doi ani pentru o nouă categorie de români. Aceasta este o veste bună pentru persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.
Zonele afectate includ localitățile Baia Mare, Călărași, Copșa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum și Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieș, Bistra, Lupșa, Ocoliș, Roșia Montană, Sălciua și Zlatna din județul Alba, Aluniș, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă și Vladimirescu din județul Arad, Pitești din județul Argeș, Bacău, Comănești și Onești din județul Bacău și Băița din județul Bihor.
Alte localități care se încadrează în această categorie sunt Maieru, Rodna și Șanț din județul Bistrița-Năsăud, Codlea, Crizbav, Făgăraș, Feldioara, Hălchiu, Satu Nou și Victoria din județul Brașov, Brăila, Chișcani și Tichilești din județul Brăila, Anina, Armeniș, Ciudanovița, Moldova Nouă, Oțelu Roșu și Reșița din județul Caraș-Severin, Aghireșu, Câmpia Turzii, Căpușu Mare, Dej, Iara și Turda din județul Cluj, Năvodari din județul Constanța, Baraolt din județul Covasna, Târgoviște și Titu din județul Dâmbovița, Ișalnița din județul Dolj, Galați din județul Galați, Giurgiu din județul Giurgiu și Brănești, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgotești, Fărcășești, Ionești, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopșoru, Prigoria, Roșia de Amaradia, Rovinari, Turburea, Turceni și Urdari din județul Gorj.
Această inițiativă are drept scop recunoașterea impactului negativ pe care mediul înconjurător l-a avut asupra sănătății acestor persoane. Mulți locuitori ai acestor zone s-au confruntat cu probleme de sănătate legate de poluarea atmosferică și de substanțele toxice prezente în aer și în sol. Reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, este un mod de a compensa aceste efecte negative și de a oferi oportunitatea unei pensionări mai devreme pentru cei afectați.
Beneficiarii acestei măsuri vor putea solicita pensionarea anticipată la vârsta de 60 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. De asemenea, aceștia nu vor fi penalizați în ceea ce privește cuantumul pensiei. Este important de menționat că această lege se aplică doar persoanelor care îndeplinesc criteriile specifice și care au fost afectate de poluarea remanentă în aceste zone.
Această inițiativă vine în sprijinul românilor care au trăit în aceste zone și care au suferit de pe urma condițiilor de mediu precare. Guvernul României își asumă responsabilitatea de a proteja sănătatea cetățenilor săi și de a le oferi drepturi și beneficii în conformitate cu această situație specială.