Vânzările fictive sunt o metodă de fraudă care ia amploare în România și constau în anunțuri de vânzare urmate de nelivrarea bunurilor sau a serviciilor comandate după efectuarea plății. Uneori vânzările fictive constau în livrarea unui alt produs mai ieftin sau chiar a unei cărămizi în coletul plătit ramburs și care se achită înainte de deschidere. În această capcană cad cumpărătorii care nu verifică temeinic reputația vânzătorului sau care sunt înșelați de asemănarea de nume sau adresă web cu a unor branduri cunoscute.
În acest sens, ListaFirme.ro vine în întâmpinarea celor ce obișnuiesc să efectueze achiziții online și doresc să fie în siguranță atunci când efectuează plăți electronice.
ListaFirme.ro este prima platforma online din România cu un istoric de 24 ani în piață, care oferă informații complete si actualizate despre companiile românești. Practic platforma funcționează ca o bază de date extinsă pentru tot ce ține de mediul de afaceri din România. Este o resursă valoroasă pentru antreprenori, manageri, profesioniști în vânzări și oricine dorește să verifice veridicitatea operatorilor economici. Printre multiplele facilități pe care platforma le oferă utilizatorilor, ListaFirme.ro reprezintă și un instrument eficient în prevenirea fraudelor online.
Pentru a proteja utilizatorii, ListaFirme.ro marchează cu pictograme diferite informațiile de contact care sunt verificate, neverificate sau cu risc. În plus, în platformă se pot verifica numerele de telefon ale companiei, adresele de email și adresele web. ListaFirme.ro reprezintă o soluție de reducere a riscurilor pentru că utilizatorii pot verifica dacă firma există între-adevăr, este în funcțiune, apare activă în sistemul ANAF, are o vechime minimă pe piață, are angajați, active imobilizate, procese în justiție cu alți clienți, datorii la bugetul de stat, legături cu firme radiate sau cu reputație negativă.
Un risc peste medie la achiziții online îl prezintă furnizorii din România care:
- Nu apar pe platforma ListaFirme.ro (pot fi firme fictive);
- Sunt declarați inactivi de ANAF;
- Sunt în insolvență, întrerupere de funcționare sau altă stare decât „funcțiune”;
- Nu au informații de contact afișate pe Listafirme.ro sau pe website-ul propriu (clienții nu pot face plângeri, nu primesc suport);
- Sunt recent înființate (buna reputație se câștigă nu se prezumă);
- Nu au active imobilizate consistente (pot dispărea cu ușurință);
- Au procese în justiție cu mulți clienți.
Platforma permite monitorizarea companiilor și primirea de notificări atunci când se produc schimbări importante cu potențial de risc, cum ar fi o schimbare a conducerii, intrarea în insolvență sau deschiderea unor procese în justiție cu clienții sau furnizorii. Monitorizarea poate ajuta la identificarea potențialelor probleme și la luarea unor măsuri de reducere a riscurilor.
ListaFirme.ro este un instrument ajutător pentru reducerea riscului și nu o soluție pentru combaterea fraudei electronice.
Utilizarea platformei în combinație cu alte măsuri de precauție poate contribui semnificativ la sporirea securității și la reducerea riscului de a fi fraudat.
„Better safe than sorry” (mai bine ai grijă decât să regreți) este sfatul nostru pentru cei care consideră că este plictisitor să-și verifice furnizorii.
Comments on “Redu riscul achizițiilor online cu ListaFirme.ro”
Comments are closed.