Amenzi penale și închisoare pentru români – Proiect depus la Parlament
Un proiect de lege depus la Parlament propune impunerea de amenzi penale și pedepse cu închisoarea pentru români în cazul în care aceștia creează și distribuie conținut deepfake. Proiectul a fost inițiat de deputatul PSD Eugen Bejinariu și are ca co-inițiator pe vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc, tot din partidul PSD.
Avertismentul obligatoriu pentru conținutul deepfake
Conform proiectului, orice conținut deepfake trebuie să fie însoțit de un avertisment prin care autorii să semnalizeze că este vorba despre un conținut fals. În cazul în care acest avertisment nu este respectat, infracțiunea se pedepsește cu amendă penală sau chiar cu închisoare, în funcție de gravitatea faptei, cu o durată cuprinsă între 6 luni și 2 ani.
Pericolul deepfake-ului
Deputații inițiatori ai proiectului susțin că deepfake-ul reprezintă o amenințare mult mai mare și are un impact mult mai puternic decât știrile false care au circulat în ultimii ani. Ei argumentează că conținutul deepfake implică toate elementele unui produs media, cum ar fi textul, fotografia, video-ul și audio-ul.
Potrivit expunerii de motive a proiectului, imaginile, înregistrările audio și video de tip deepfake pot cauza prejudicii considerabile atât în ceea ce privește imaginea, reputația sau demnitatea unei persoane, cât și asupra organizațiilor publice, private și instituțiilor statului.
Impactul asupra interesului național și de securitate
Inițiatorii proiectului susțin că realizarea și distribuirea de imagini, înregistrări audio sau video deepfake pot prejudicia interesul social, politic și de securitate națională al României. Acestea pot eroda încrederea în instituțiile statului și pot aduce prejudicii de imagine unei persoane.
Reglementări propuse în proiectul de lege
Proiectul de lege depus la Parlament prevede că realizarea, difuzarea și stocarea de conținut deepfake pe internet sau în mass-media este interzisă, cu excepția cazului în care este însoțită de o notificare vizibilă, care să fie prezentă pe cel puțin 10% din suprafața expunerii și pe toată durata difuzării conținutului respectiv.
Concluzie
Proiectul de lege depus la Parlament propune impunerea de amenzi penale și pedepse cu închisoarea pentru români care creează și distribuie conținut deepfake fără a include un avertisment vizibil. Inițiatorii proiectului susțin că deepfake-ul reprezintă o amenințare majoră pentru imaginea și reputația persoanelor și pentru instituțiile statului, iar reglementările propuse în proiectul de lege au scopul de a preveni și sancționa astfel de practici.