Cum a început călătoria ta în calitate de antreprenor și ce te-a motivat să începi acest drum?
Călătoria mea a început acum 5 ani, după o carieră de 14 ani într-un ONG mare din Galați, am hotărât că este timpul să-mi schimb statutul. Nu a fost o hotărâre ușor de luat, la peste 40 de ani de viață, să renunț la un post sigur, cu un statut bun în cadrul organizației și cu anumite beneficii (eram la vremea aceea coordonatorul unui centru de recuperare pentru copii cu dizabilități) însă instinctul mi-a spus să fiu curajoasă și asta am făcut.
Care a fost principala provocare pe care ai întâmpinat-o în dezvoltarea afacerii tale și cum ai depășit-o?
Principala provocare, la început a fost găsirea clienților ca să spun așa, a cazurilor care să-mi vină în cabinet și care să-mi aducă sursă de venit, pentru a putea supraviețui, să-mi fac un renume bun pe piață. Într-un fel am luat-o de la zero, a fost necesar să-mi clădesc reputația de expert în domeniu, să dovedesc că sunt capabilă să livrez valoare și în varianta de antreprenor.
Ce strategii și tactici de marketing consideri că au contribuit cel mai mult la creșterea afacerii tale?
N-am avut o strategie de marketing până anul acesta când am intrat într-un program de mentorat și am învățat cum să mă promovez, cum să ies din umbră și să mă fac cunoscută în online. Anul acesta, mai mult ca oricând am participat la tot felul de evenimente online de networking unde am cunoscut alți colegi de breaslă cu care am pornit colaborări pentru dezvoltarea afacerii mele.
Consider că marketingul este inima business-ului, poți să fii bun pe domeniul tău dar dacă nu comunici acest lucru prin diferite instrumente de promovare, cei care au nevoie de serviciile/produsele tale nu vor afla de tine.
Cum a evoluat viziunea ta asupra afacerii de-a lungul timpului și care sunt principalele provocări pe care le-ai depășit?
Evoluția mea a fost firească în contextul în care m-am promovat în online. Am dezvoltat și derulat mai multe ateliere de dicție pentru copii, apoi pentru adolescenți iar din toamna acestui an voi lansa și atelierele de dicție pentru adulți. Am încercat de fiecare dată să urc o treaptă mai sus, să devin mai bună, să nu mă opresc din crescut. Am observat ce funcționează și am încercat să imbunățesc oferta, să ofer servicii de calitate care se ridică la înălțimea așteptărilor.
Cum îți menții creativitatea și inovația în cadrul afacerii tale?
Îmi mențin creativitatea prin contactul direct cu colegii de breaslă, participarea la evenimente comune și networking. Lucrând direct cu copii, îmi iau multă creativitate de la ei. Am învățat în timp să mă pliez pe nevoile lor, să improvizez mult în aceasta direcție, lăsându-mi latura copilăroasă să iasă la iveală, păstrându-mi profesionalismul în același timp. Sunt o profă de dicție cu lipici la copii dar și la părinții lor.
Cum gestionezi echilibrul între viața personală și responsabilitățile antreprenoriale solicitante?
Eu spun că foarte bine. Am reușit să îmi păstrez weekendurile libere, refuzând să lucrez. Petrec timp cu familia și prietenii suficient cât să-mi încarc bateriile.
Ce sfaturi ai oferi celor care doresc să-și înceapă propriul business?
Dacă au un vis, să nu întârzie să lucreze pentru împlinirea lui. E adevărat că poate legislația și vremurile pe care le trăim nu sunt întotdeauna prielnice, dar să nu întârzie în a face pași cât de mici spre calea visului lor. Cel mai potrivit moment din toate timpurile este acum.
Cum selectezi și motivezi o echipă talentată pentru a lucra alături de tine?
Deocamdată nu am o echipă, dar cu siguranță în viitorul cât mai apropiat mă voi gândi la colaborări constante pentru creșterea afacerii mele. Cred că e important să avem principii și valori asemănătoare pentru o bună colaborare, viziuni pe aceeași direcție de lucru, un mediu plăcut de lucru și bonificație pe măsură.
Care a fost cel mai mândru moment în cariera ta de antreprenor până acum?
Este o întrebare care mă provoacă la introspecție. Au fost mai multe momente de mândrie de-a lungul timpului, dar cred că cele mai înălțătoare pentru mine sunt momentele când finalizez un program și înmânez diplomele participanților. Apoi au mai fost momente în care am fost invitată să particip la o emisiune TV pentru copii transmisă în direct pe Youtube.
Ce resurse (cărți, cursuri, evenimente etc.) recomanzi pentru dezvoltarea continuă a unui antreprenor?
Ascult podcasturi multe, pe domeniul psihologiei și a dezvoltării personale, mi-am cumpărat abonamente pe diferite platforme și diverse programe de antreprenoriat și educație fianciară, am doi mentori care mă susțin și mă însoțesc pe acest drum, sunt continuu în diverse programe de formare, urmez terapie individuală și de grup. Și nu în ultimul rând îmi iau inspirație și călăuzire din Biblie.
Cum faci față schimbărilor din piață și ce metode utilizezi pentru a te adapta la noile cerințe?
Fac eforturi intenționate de mă menține update cu ceea ce este pe piață, caut să fiu la curent cu noile tendințe, metode și tehnici, schimbări legislative. Și acolo unde consider că sunt depășită sau văd că nu mă descurc sun un prieten sau aleg să plătesc un specialist care să mă ajute. Până la urmă, fiecare din noi trăim din ceea ce muncim și muncim ceea ce ne-am specializat în timp. Îmi place excelența în ceea ce fac.
Ce înseamnă pentru tine succesul și cum îl măsori în contextul afacerii tale?
Pentru mine, succesul este atunci când finalizez o etapă a cursurilor de dicție, când vin copiii fericiți la cursurile mele, când părinții îmi mulțumesc și vin cu recunștință spre mine, când cei mici mă copleșesc cu felicitări făcute de ei, se filmează acasă repetând sau îmi dedică frământări de limbă și se înregistrează cu ele. Sunt multe momente de recunoștință, de multe ori mă contactează persoane și îmi spun că mă citesc cu regularitate, că toate exercițiile sau informațiile pe care le postez îi ajută, mă hrănesc și mă motivează aceste bucurii.
Cum ai reușit să atragi și să-ti păstrezi clienții loiali?
După ce am intrat în programul de mentorat, mi-am ales nișa pe care vreau să lucrez și am început să postez regulat pe rețelele de socializare, am fost din ce în ce mai cunoscută și căutată. Încerc să fiu congruentă între ce sunt eu ca om, valorile și principiile mele, ce spun și maniera în care lucrez. Am mai spus, îmi place excelența și îmi place să o practic zilnic.
Ce te motivează să continui să fii un antreprenor în ciuda provocărilor pe care le întâmpini?
Satisfacția clienților mei, rezultatele obținute, libertatea pe care o am de a-mi face programul cum îmi doresc, de a-mi lua pauze când simt că am nevoie să-mi încarc bateriile – lucruri pe care nu mi le permiteam din statutul de angajat.