Majorarea amenzilor: Fapte cu sancțiuni de până la 10.000 de lei
Propunerea legislativă de majorare a amenzilor pentru încălcarea normelor de conviețuire socială a fost înregistrată la Senat pe data de 20 septembrie. Aceasta vizează modificarea art.3 alin.(1) lit.a) și e) din Legea nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
Motivația inițiatorilor, un grup de parlamentari de la PSD, este consolidarea normelor sociale sănătoase legate de consumul de alcool în societate. Prin majorarea amenzilor, se dorește transmiterea unui mesaj clar că consumul de alcool la o vârstă fragedă nu este acceptabil și poate avea consecințe serioase.
Majorarea amenzilor
Proiectul de lege propune majorarea amenzilor pentru următoarele situații:
1. Desfacerea, comercializarea și consumul băuturilor alcoolice în locurile publice, precum spitale, unități sanitare, centre de plasament al minorilor, instituții de învățământ și educație, lăcașuri de cult și instituții religioase care interzic consumul de alcool în practicarea religiei respective, pe trotuarele sau aleile de acces ale acestora.
2. Servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor.
3. Consumul de băuturi alcoolice în locuri publice precum drumuri publice, parcuri, stadioane și terenuri sportive, instituții culturale, săli de spectacole, instituții sau unități economice, mijloacele de transport în comun, autogări, gări și aeroporturi, sau alte locuri prevăzute de lege. În incinta acestor locuri publice se pot consuma băuturi alcoolice doar în spații special amenajate pentru acest scop, prin hotărârea conducerilor locurilor respective. Excepție fac localurile de alimentație publică și turism, cum ar fi restaurantele, barurile și discotecile. De asemenea, este interzis consumul de băuturi alcoolice în aceste locuri publice pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
Impactul majorării amenzilor
Majorarea amenzilor pentru încălcarea normelor de conviețuire socială are ca scop descurajarea comportamentului inadecvat și protejarea cetățenilor de efectele negative ale consumului de alcool în spațiile publice. Prin creșterea sancțiunilor financiare, se dorește ca persoanele să fie mai responsabile și să evite astfel de comportamente.
De asemenea, această măsură poate contribui la îmbunătățirea ordinii și liniștii publice, reducerea violenței și a tulburărilor care pot fi generate de consumul excesiv de alcool în locurile publice.
Concluzii
Propunerea legislativă de majorare a amenzilor pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice este o măsură menită să aducă beneficii societății prin descurajarea comportamentului inadecvat legat de consumul de alcool în spațiile publice. Majorarea amenzilor poate contribui la consolidarea normelor sociale sănătoase și la protejarea cetățenilor de consecințele negative ale consumului de alcool la o vârstă fragedă. Este important ca această propunere să fie analizată și implementată într-un mod responsabil, având în vedere impactul pe care îl poate avea asupra societății și a comportamentului cetățenilor.