Respinsă legea de urgență privind RCA: Ce se întâmplă acum?
Legea de urgență privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie (RCA) a fost respinsă în Parlament. Comisia de transporturi a Camerei Deputaților a votat în favoarea respingerii propunerii legislative a USR, cu 14 voturi pentru, 4 împotrivă și 3 abțineri.
Ce prevedea propunerea?
Potrivit propunerii legislative, în cazul producerii unui prejudiciu, persoana prejudiciată ar fi avut dreptul să se adreseze unei unități reparatoare auto pentru efectuarea reparației, în condițiile legii. Această unitate reparatorie trebuia să aibă un contract de colaborare încheiat cu asigurătorul RCA, pentru a putea primi direct despăgubirea aferentă costurilor de reparație.
Contractul RCA ar fi trebuit să includă o clauză prin care persoana prejudiciată să poată alege fie să încaseze despăgubirea în avans, evaluată de către asigurător folosind sisteme de evaluare specializate, fie să se adreseze unității reparatoare pentru efectuarea reparației, cu plata directă a despăgubirii către aceasta în baza contractului de colaborare.
Ce urma să se întâmple în termen de 30 de zile?
În cazul intrării în vigoare a acestei legi de urgență, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar fi trebuit să revizuiască reglementările emise în aplicarea Legii nr. 132/2017 privind RCA, în termen de 30 de zile. Această revizuire ar fi trebuit să fie în concordanță cu modificările aduse prin noua propunere legislativă.
Istoricul propunerii legislative
Propunerea legislativă a fost inițiată de 20 de deputați USR și a fost respinsă anterior de Senat în luna septembrie a acestui an.
Ce urmează?
Cu respingerea acestei propuneri legislative, Legea 132/2017 privind RCA rămâne în vigoare fără modificări. Astfel, sistemul actual de despăgubire a persoanelor prejudiciate în cazul accidentelor auto va continua să funcționeze conform prevederilor legii existente.
Concluzie
Respingerea propunerii legislative a USR privind RCA în Parlament înseamnă că sistemul actual de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie va rămâne neschimbat. Persoanele prejudiciate vor trebui să se adreseze asigurătorului RCA pentru a primi despăgubirea sau să se adreseze direct unităților reparatoare auto pentru efectuarea reparațiilor, în funcție de preferințele și nevoile fiecăruia. ASF va continua să supravegheze și să reglementeze domeniul RCA conform legislației existente.