Riscați amenzi uriașe și închisoare de până la 2 ani
Atunci când locuiți la casă la curte, trebuie să fiți atenți la modul în care vă ocupați de locul de parcare. Blocarea spațiului cu pietre, cutii, lăzi sau tomberoane, precum și instalarea de afișe pe garduri cu inscripții precum „Parcarea interzisă”, „Nu parcați”, „Loc rezervat” sau orice alt text similar reprezintă o infracțiune.
Conform Codului Penal din România, prezența de mijloace de semnalizare rutieră fără autorizație eliberată în prealabil se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Instalarea sau modificarea pozițiilor mijloacelor de semnalizare rutieră fără autorizație eliberată de autoritățile competente este considerată o infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă conform Art. 339 (1) din Codul Penal.
Parcarea neregulamentară este o altă acțiune care poate atrage sancțiuni. De exemplu, parcarea în fața porții este interzisă, mai explică jurnaliștii Promotor.
Mai exact, această interdicție se aplică atunci când blocarea accesului în curte sau garaj este cauzată de această acțiune. Sancțiunea în acest caz constă într-o amendă cuprinsă între 290 și 725 de lei, precum și ridicarea mașinii.
Potrivit Inventarului Parcărilor Publice din 2022, România dispune de 1.275.603 locuri de parcare publice. Cu toate acestea, numărul mașinilor înregistrate depășește 10 milioane. Inventarul a fost realizat de o companie privată.
Din cele 1.300.000 de locuri de parcare, 792.244 sunt rezidențiale, ceea ce reprezintă 60% din total. Un număr de 414.286 de locuri sunt parcări la bordură (on-street), adică aproximativ 32% din total. De asemenea, se observă o creștere a digitalizării parcărilor publice.
„Având în vedere cele peste 10 milioane de vehicule din România, avem aproximativ 1.300.000 de locuri de parcare publice, dintre care 792.244 sunt rezidențiale (60%) și 414.286 sunt parcări la bordură (on-street) – 32% din total, în mediul urban. Observăm că se fac eforturi pentru digitalizarea parcărilor publice, prin intermediul hartilor electronice ale parcărilor și a modalităților de plată extinse”, a declarat Cornel Bărbuț, CEO-ul companiei.
Concluzie
Este important să fim conștienți de regulile de parcare și să le respectăm pentru a evita amenzi uriașe și chiar închisoare. Blocarea locurilor de parcare sau instalarea de semnalizări fără autorizație este o infracțiune, iar parcarea neregulamentară poate atrage sancțiuni financiare și ridicarea mașinii. De asemenea, în contextul în care numărul mașinilor din România este în creștere, eforturile de digitalizare a parcărilor publice sunt din ce în ce mai vizibile.