Atenție, șoferi! Posibilitatea de a rămâne fără permis timp de zece ani
Senatul a adoptat o propunere legislativă importantă care vizează interzicerea dreptului de a conduce pentru o perioadă de până la 10 ani în cazul șoferilor depistați sub influența drogurilor sau alcoolului, indiferent dacă au provocat sau nu un accident rutier. Această măsură are scopul de a combate traficul de droguri și consumul de substanțe psihoactive în România.
Majorează pedepsele pentru finanțarea traficului și consumului de droguri
Propunerea legislativă, semnată de senatorii PSD Robert Cazanciuc, Titus Corlățean, Dănuț Cristescu și deputatul Adriana Tușa, prevede și majorarea pedepselor pentru finanțarea faptelor legate de traficul și consumul de substanțe psihoactive. Astfel, produsele psihoactive, mijloacele utilizate pentru producerea lor, banii, valorile sau orice alte bunuri dobândite prin comercializarea acestor produse vor fi confiscate. De asemenea, se introduce o circumstanță agravantă în săvârșirea infracțiunilor privind traficul de droguri în cazul folosirii minorilor în derularea de operațiuni cu substanțe psihoactive.
Noile prevederi legale
În forma actuală a legii, doar faptele menționate erau pedepsite, însă noul proiect prevede și pedepsirea tentativelor. Astfel, se sancționează punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe sau a unui local sau a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive ori tolerarea consumului fără drept în astfel de locuri. De asemenea, se pedepsește și tolerarea consumului fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de către proprietarul, chiriașul sau administratorul unui imobil aflat în stare de degradare, dezafectat sau în construcție. Aceste infracțiuni se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea unor drepturi.
Alte prevederi noi se referă la administrarea sau remiterea, fără rețetă medicală, de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive unei persoane și îndemnul la consumul fără drept de astfel de produse prin orice mijloace. Aceste fapte se sancționează cu închisoare de la 1 la 5 ani, respectiv cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. Finanțarea în orice mod a acestor fapte se sancționează conform legii, iar limitele speciale ale pedepselor se majorează cu o treime.
Pedeapsa pentru faptele care au dus la moartea unei victime
Dacă faptele prevăzute la articolul 16 au avut ca urmare moartea unei victime, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani. Este important de menționat că această propunere legislativă face parte dintr-un plan mai amplu de măsuri pentru reducerea numărului de accidente rutiere și decese pe drumurile din România.
Dezbaterea propunerii legislative în Camera Deputaților
Propunerea legislativă adoptată de Senat va fi dezbătută în Camera Deputaților, care este forul decizional în acest caz. Este important ca autoritățile să ia măsuri eficiente pentru a combate traficul de droguri și consumul de substanțe psihoactive în România și pentru a asigura siguranța tuturor participanților la trafic.